Bangladeş Vize İşlemleri
Bangladeş vize işlemleri, Bangladeş’e seyahat edecek yabancı ülke vatandaşlarının ülkeler arası pasaport ve mutabakatlarına göre belirlenen, ülkeye giriş çıkışları kontrol ve idare etmek amacıyla yürütülen prosedürlerin başında gelmektedir. Ülkeler arası yapılan vize muafiyet antlaşmalarına göre pasaport türlerinden bazıları veya tamamı vize muafiyeti kapsamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti ile Bangladeş arasında yapılan antlaşmalara göre hususi (yeşil) pasaport, hizmet pasaportu (gri) ve diplomatik (siyah) pasaportlar 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Bangladeş’e yapılacak turistik, ticari ve ziyaret kapsamında seyahatlerde vizeden muaftırlar. Bunun yanı sıra umumi (bordo) pasaport sahipleri Bangladeş vizesi almak zorundadırlar.
Bangladeş vizesi başvurusu, seyahat amacına göre belirlenen vize türüne uygun evraklarla yapılmalıdır. Bangladeş turistik vizesi, Bangladeş ticari vizesi, Bangladeş aile-arkadaş ziyareti vizesi ve Bangladeş çalışma vizesi başvuruda bulunulabilecek vize tipleridir. Bangladeş başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş olarak başvuruda bulunulacak vize türüne uygun belgelerle Bangladeş konsolosluğu ve Bangladeş büyükelçiliğine şahsen veya Bangladeş vize işlemleri hususunda yetkili vize servisleri ve turizm firmaları aracılığıyla yapılmaktadır. Vizeler tek giriş, çift giriş ve çok giriş şeklinde verilmektedir.
Bangladeş vize başvuru formunu doldururken talep edilen vize süresi ve giriş sayısı mutlaka belirtilmelidir. Vize başvuru formundaki vize süresi ve giriş çıkış sayısı talepleri dışında form üzerindeki bilgilerle Bangladeş konsolosluğu başvuru sahipleri hakkında bilgi edinmektedir. Dolayısıyla eksik, hatalı veya yanlış bilgilerin verilmesi sonucu vize başvuruları olumsuz neticelenmektedir.
Bangladeş vizesi işlem süresi başvurudan sonra ortalama 5-8 iş gününde sonuçlanmaktadır. Bangladeş Halk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti resmi tatil ve bayram günleri dışında hafta içi her gün hizmet vermektedir. Başvuru esnasında resmi tatil gönleri göz önünde bulundurulmalıdır. Süreler sabit olmayıp Bangladeş konsolosluğunun iş yoğunluğuna bağlı olarak uzayıp kısalabilmektedir. Vizeler 3 ay içerisinde 30 gün tek giriş, 6 ay veya 1 yıl içerisinde çok giriş olarak verilmektedir. Bangladeş vizesi ülkeye girişi garanti etmemekle birlikte ülkeye giriş izin yetkisi Bangladeş sınır polisinin yetki ve sorumluluk alanı içerisindedir.
Bangladeş vizesi başvurularının işleme alınması için Bangladeş vize ücreti ödenmesi talep edilmektedir. Bangladeş vize ücretleri başvuruda bulunulan vize tipi ve talep edilen vize süresi ile giriş-çıkış sayısına göre değişiklik göstermektedir. Başvuru işlemleri şahsen yapılacağı gibi Bangladeş Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru servisleri üzerinden de yapılabilmektedir.
Bangladeş Vize İşlemleri Hakkında
Bangladeş’e yapılacak seyahatler için Bangladeş vizesi işlemlerini tamamlayarak Bangladeş vizesi alınması gerekmektedir. Vize başvuru evraklarının seyahat amacına uygun şekilde hazırlanması, Bangladeş vizesi başvuru formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması akabinde Bangladeş vizesi başvuru ücreti ödenerek Bangladeş konsolosluğunun onayı doğrultusunda vizenizi alabilirsiniz. Bangladeş vizesi ülkeye giriş çıkışların kontrol edilmesi doğrultusunda yasa dışı girişleri engellemeyi de amaçlamaktadır. Bu doğrultu da vize ülkeye giriş garantisi vermemekle birlikte Bangladeş sınır polisinin yetkisi çerçevesinde ülkeye giriş sağlanmaktadır. Güncel pasaport ve vize sürecine uygun evraklarla Bangladeş vizesi başvurusu yapabilir ve vizenizi alabilirsiniz.
Bangladeş Vize Başvuru Formu
Bangladeş vize başvuru formu, uluslararası vize müracaat işlemlerinde resmi bir evrak niteliği taşımakta ve Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği tarafından hazırlanmaktadır. Bangladeş vize başvuru formu Bangladeş konsolosluğunun başvuru sahiplerine ilişkin bilgi edinmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla başvuru formunda beyan edilen bilgiler mutlaka gerçeğe uygun olarak düzenlenmelidir. Ayrıca Bangladeş vizesi başvuru formu, vize talebinde bulunduğunuza ilişkin resmi bir belgedir.
Bangladeş Vizesi için Pasaport İşlemleri
Bangladeş vizesi başvurusunda bulunmanız için seyahat dönüşü itibariyle en az 6 ay daha geçerli olan ve 10 yıldan eski bir süre önce alınmamış olan güncel bir pasaport sunulması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bangladeş vizesi 2018 yılından itibaren yapılacak pasaport başvuruları için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak pasaport müracaatında bulunabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti pasaport başvuruları randevulu sisteme göre yapılmaktadır. Randevu tarihinde talep edilen pasaport başvuru evrakları ile birlikte başvuru sahipleri şahsen müracaat etmek zorundadırlar. Pasaport randevusu sonucu işlemler ortalama 7 iş gününde sonuçlanmaktadır.
Bangladeş Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Bangladeş vizesi başvuru evrakları, başvuruda bulunulacak Bangladeş vizesi türüne göre belirlenmektedir. Bangladeş turistik vizesi, Bangladeş ticari vizesi, Bangladeş aile arkadaş ziyareti vizesi ve Bangladeş çalışma vizesi evrakları seyahat amacına göre belirlenir ve eksiksiz doldurulmuş Bangladeş vize başvuru formuyla birlikte ibraz edilmelidir. Belirlenen standart vize başvuru evraklarının yanı sıra Bangladeş konsolosluğu ek evrak talebinde bulunabilir. Talep edilen ek evraklar başvuru sahibinin Türkiye’deki durumunu ve Bangladeş’e yapılacak seyahat amacına ilişkin daha detaylı bilgiler temin etmek amacıyla Bangladeş konsolosluğu tarafından istenebilmektedir.
Bangladeş Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bangladeş Vizesi Nasıl Alınır?
Bangladeş konsolosluğuna vize türüne göre talep edilen evraklar eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş Bangladeş vize başvuru formu ve vize ücreti ile birlikte sunulur. Başvuru formu tükenmez kalemle ve İngilizce dilinde eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Akabinde 5-8 iş gününde işlemler sonuçlanmaktadır.
Bangladeş Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Bangladeş vize başvuru vize talep ettiğinizi gösteren resmi bir belgedir. Formu doldururken tükenmez kalemle ve büyük harflerle İngilizce dilinde yazılmış şekilde bilgiler verilmelidir. Vize başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Bangladeş konsolosluğu formda beyan edilen veriler doğrultusunda başvuru sahipleri hakkında bilgi sağlamaktadır. Bu yüzden başvuru formunda beyan edilecek doğru olmayan bilgiler dolayısıyla cezai işlem uygulanabilmektedir.
Bangladeş Vizesi Kalktı mı?
Hayır. Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri Bangladeş vizesine başvurmak zorundadırlar. Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport sahipleri 90 güne kadar yapılacak seyahatler için Bangladeş vizesinden muaftırlar.
Bangladeş Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Bangladeş vizesi başvurusu sonucunda vize işlemlerinin sonuçlanma süresi ortalama 5-8 iş günüdür. Fakat bu süre Bangladeş konsolosluğunun ek evrak talep etme ve iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize sonuçlanma süreleri hususunda Bangladeş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi tatil günleri göz önünde bulundurulmalıdır.