Bangladeş Ticari Vize İşlemleri
Bangladeş’e ticari amaçlarla iş görüşmesi yapmak, fuar veya kongreye katılmak, iş ortaklığı kurmak gibi amaçlarla yapılacak olan seyahatler için Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (bordo) pasaport hamillerinin Bangladeş ticari vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Bangladeş konsolosluğu ticari vize başvuruları için davetiye talep etmektedir. Davetiyeler Bangladeş’te faaliyet gösteren ve irtibatta bulunulan firma tarafından gönderilmektedir. Bangladeş ticari davetiyesi firmanın antetli kağıdına yazılmalıdır.
Bangladeş ticari vizesi için temin edilmesi gereken davetiyenin içeriğinde ticari seyahatin detaylarına ilişkin bilgiler verilmelidir. Davet gönderen firmanın antetli kağıdına yazılması gereken dilekçede mutlaka imza yetkisinin imzası ve şirketin kaşesi bulunmalıdır. Davet gönderen firma bilgilerinin yanı sıra davet edilen firma bilgileri ve kişinin kimlik bilgileriyle seyahat tarihleri bilgileri davetiyede yeralmalıdır.
Bangladeş ticari vizesi bir aylık veya üç aylık sürelerle, tek giriş, iki giriş veya çok giriş şeklinde verilmektedir. Şayet başvuru sahiplerinin daha önce Bangladeş vizesi varsa ve yeniden başvuruda bulunulan vize çok giriş talep ediliyorsa Bangladeş konsolosluğunun inisiyatifine bağlı olarak 6 aylık veya 1 yıllık sürelerle vizelerde verilmektedir.
Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği ticari vize başvurusu için başvuru sahiplerinin mesleki duruma göre, yani şirket ortağı, firma sahibi veya şirket çalışanı olan başvuru sahiplerinden mesleki statülerine göre farklılıklar gösteren evraklar talep etmektedir.
Bangladeş ticari vizesi Bangladeş’te çalışma hakkı sağlamaz. Ticari vizeler Bangladeş’te çalışmasızın sadece ticari görüşmeler yapmak amacıyla ülkeye giriş izni veren vizelerdir. Eğer belirli bir süreliğine de olsa Bangladeş’te çalışılacaksa bu durumda Bangladeş çalışma vizesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
Bangladeş konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği Ankara ticari vize başvurularını kabul etmektedir. Başvuru sahipleri konsolosluğu şahsen vize müracaatlarında bulunabilirken aynı zamanda konsoloslukta işlem yapmak hususunda yetki vize servisleri ve turizm acenteleri vasıtasıyla da başvuruda bulunulabilmektedir.
Standart vize başvuru prosedüründe Bangladeş ticari vizesi başvurusu sahiplerinin şahsen başvuruda bulunma zorunluluğu yoktur. Fakat Bangladeş konsolosluğu gerekli görmesi durumunda başvuru sahipleriyle şahsen görüşme talep edebilmektedir.
Bangladeş Ticari Vize Gerekli Evraklar (Şirket sahipleri veya Ortakları)
- Pasaport (güncel olmalıdır, yıpranmamış, en az 2 adet boş sayfası bulunan, seyahat sonrası itibariyle en az 6 ay daha geçerli, 10 yıldan eski olmamalıdır.)
- Ticari davetiye (davet gönderen firmanın antetli kağıdına yazılmış, konsolosluğa hitaben, davet edilen firmanın ve davet edilen kişinin bilgilerini içermelidir)
- İngilizce vize talep dilekçesi (konsolosluğa hitaben, şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı, seyahat eden kişinin şirketteki pozisyonu ve seyahat tarihleri belirtilmelidir, ziyaret edilecek firmanın ismi, seyahat tarihleri ve masrafları şirketin karşılayacağı belirtilmelidir)
- Orijinal İngilizce faaliyet belgesi, vergi levhası, ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri
- SGK tescil ve hizmet dökümü
- Kimlik fotokopisi (yabancı uyruklu kişiler için oturum izni fotokopisi)
- Şirketin son 3 aylık banka hesap dökümü (ilgili banka şubesinden alınacak imza sirküleri ile birlikte)
Bangladeş Ticari Vize Gerekli Evraklar (Ssk’lı Çalışanlar)
- Bangladeş vizesi başvuru formu (İngilizce eksiksiz doldurulmalıdır, ıslak imza atılmalıdır)
- Pasaport (güncel olmalıdır, en az 6 ay daha geçerliliği bulunması gerekmektedir)
- Davetiye (Bangladeş’te ziyaret edilecek firmanın antetli kağıdına yazılmalıdır, kaşe ve imzalı olmalıdır, davet edilen kişinin firma ve kimlik bilgileri davetiyede belirtilmelidir)
- Çalışılan şirketin antetli kağıdına yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi (Kişinin firmadaki pozisyonunu, hangi tarihten bu yana firmada çalıştığı, ziyaret edeceği şirket bilgileri ve seyahat tarihleriyle birlikte şirketin masrafları üstleneceği belirtilmelidir)
- İngilizce faaliyet belgesi (orijinal ve güncel olmalıdır), imza sirküleri, vergi levhası ve ticari sicil gazetesi
- SGK işe giriş bildirgesi
- Son 3 aylık maaş bordroları (kaşeli ve imzalı olmalıdır)
- Kimlik fotokopisi (yabancı uyruklular için oturum izni, çalışma izni fotokopisi)
- Şirketin son 3 aylık banka hesap dökümleri (seyahati finanse edecek derecede bakiyesi olan, dökümlerin alındığı banka şubesinin imza sirküleri ile birlikte alınmalıdır)
Bangladeş Ticari Vize Nedir?
Bangladeş’e fuar, iş kongresi veya semineri, Bangladeş’te faaliyet gösteren ticari partner durumundaki firmalarla görüşme yapmak amacıyla Bangladeş seyahati gerçekleştirecek olan kişiler alması geren vize tipidir.
Bangladeş Ticari Vize almak zor mu?
Hayır. Bangladeş konsolosluğunun vize başvurusu için talep etmekte olduğu prosedürlerin yerine getirilmesi ve başvuru evraklarının eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi durumunda Bangladeş vize işlemleri hızlı bir şekilde neticelendirilmektedir.
Şirketi Olan Herkesin Bangladeş Ticari Vize Alması Zorunlu mu?
Hayır. Vize başvuruları öncelikle seyahat amacına göre belirlenmektedir. Şirket sahipleri Bangladeş’e turistik amaçlarla veya aile arkadaş ziyareti kapsamında da seyahat etmek isteyebilirler. Bu durumda şirket sahiplerinin Bangladeş ticari vize yerine turistik vize tipine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Bangladeş Ticari Vize İle Turistik olarak seyahat edilebilir mi?
Bangladeş konsolosluğundan alınan ticari vizeler ile Bangladeş’e aynı zamanda turistik seyahatlerde gerçekleştirilebilirken, turistik vizeler ile ticari seyahatler yapılmamaktadır.
Bangladeş Ticari Vizesi başvurusu için davetiye almak zorunlu mudur?
Eğer ticari ziyaret vizesi tipine başvuruda bulunulacak ise Bangladeş davetiye belgesinin başvuru esnasında sunulması gerekmektedir. Ticari davetiyeler ıslak imzalı ve orijinal olmak zorunda değildir. İrtibatta bulunulan firmadan –mail yoluyla temin edebilirsiniz
Bangladeş Ticari Vizesi için gereken davetiyenin geçerlilik süresi ne kadardır?
Ticari ziyaret davetiyelerini üzerinde yazılı tarihten itibaren 3 ay içerisinde kullanmanız durumunda yenilemeniz gerekmeyecektir. Fakat üzerinden 90 günden uzun bir süre geçmiş olan davetiyelerin yenilenmesi gerekmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]